Cebula jest dobrym źródłem potasu
Cebula jest doskonałym źródłem potasu i manganu, które pomagają w gęstości kości i zmniejszają ryzyko zakrzepów krwi. Ponadto zawierają przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać stanom zapalnym i ograniczać uszkodzenia wolnych rodników. Stanowią dobre źródło witaminy B6, folianu i żelaza, które mogą pomóc zwiększyć poziom energii i wzmocnić układ odpornościowy.
Są one dobrym źródłem witaminy C
Cebula jest doskonałym źródłem witaminy C, kluczowego składnika odżywczego wspomagającego odporność, produkcję kolagenu i naprawę tkanek. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, takie jak folian i witaminę B6, niezbędne dla metabolizmu, produkcji krwinek czerwonych i funkcjonowania nerwów.
Są dobrym źródłem folianu
Cebula jest doskonałym źródłem folianu, witaminy B niezbędnej dla dobrego zdrowia. Nie tylko pomaga zapobiegać wadom wrodzonym, takim jak kręgosłup bifida, ale może również zmniejszyć ryzyko chorób serca, niektórych nowotworów i zaburzeń poznania.Devje zaleca, aby ludzie upewnili się, że otrzymują wystarczającą ilość folianu każdego dnia. "Spożywanie żywności o wysokiej zawartości kwasu foliowego, takich jak jaja lub wątroba wołowa", zaleca, pomoże Ci spełnić zalecane dzienne spożycie folianu.
Są dobrym źródłem chromu
Cebula jest doskonałym źródłem chromu, śladowego minerału, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. Ponadto są one znane z obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu i obniżenia wysokiego ciśnienia krwi.