Jakie jedzenie sprawia, że żyjesz dłużej?

1. Owoce i warzywa

Jednym z najlepszych sposobów promowania dobrego zdrowia i długowieczności jest zwiększenie spożycia owoców i warzyw. Według badania opublikowanego w "Circulation", jedzenie dwóch porcji świeżych produktów każdego dnia może zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób serca i udaru mózgu o 30%.

2. Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica i ciecierzyca, są ekonomicznym i dostępnym sposobem na dodanie białka, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych do diety. Można je łatwo znaleźć w sklepach spożywczych za minimalne koszty.Zawierają szereg przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca. Ponadto są bogate w błonnik rozpuszczalny, który pomaga stabilizować poziom cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu.

3. Ryby

Wzmocnienie diety rybami to prosty sposób na poprawę jej zdrowia.Naukowcy potwierdzili nawet, że jedzenie dwóch porcji ryb w tygodniu może zmniejszyć ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn o 17%.Ryba jest nie tylko źródłem białka, ale także dostarcza niezbędnych witamin, minerałów i fitochemikaliów, które mogą chronić Cię przed rakiem i chorobami serca. Ryby tłuszczowe, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki i tuńczyk, są szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są związane z niższym ryzykiem chorób przewlekłych i starzenia się.

4. Orzechy

Orzechy są pełne zdrowych tłuszczów, białek, błonnika i minerałów, które mogą pomóc w kontroli wagi. Ponadto, według Harvard Health Publishing orzechy zawierają przeciwutleniacze, które mogą zwalczać raka i poprawić funkcje poznawcze.

5. Całość ziarna

Pełne ziarna są doskonałym sposobem na zwiększenie błonnika w diecie, a także zawierają niezbędne witaminy, minerały i fitochemikalia, które mogą zmniejszyć ryzyko choroby.

6. Owoce morza

Regularne spożywanie owoców morza wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca, depresji i choroby Alzheimera. Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach pomagają chronić mózg i zmniejszyć stany zapalne. Owoce morza są również wypełnione niezbędnymi składnikami odżywczymi, takimi jak witamina A, witaminy z kompleksu B i minerały, niezbędne dla zdrowego wzroku i wzrostu kości, między innymi.