1. Jaja
Jaja są doskonałym źródłem białka i zawierają niezbędne aminokwasy lizyny, treoniny, izoleucyny i metioniny. Te składniki odżywcze wspierają zdrowie mięśni jednocześnie zwiększając sytość czegoś, co może pomóc w odchudzaniu.
2. Żelatyna
Żelatyna jest wykonana z bogatych w kolagen części zwierzęcych, takich jak skóra, kości i chrząstka, które zostały gotowane i wysuszone, aby ją stworzyć. Dostarcza niezbędnych aminokwasów, takich jak glicyna i prolina, które organizm wykorzystuje do produkcji kolagenu i innych białek. Żelatyna jest powszechnie stosowanym składnikiem deserów galaretki, zup i bulionów, sosów, cukierków gumowych i pianek. Ten środek zagęszczający i żelujący składa się z kolagenu i białka odpowiedzialnego za łączenie mięśni, kości i skóry.
3. Czosnek
Czosnek jest doskonałym źródłem siarki, która odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu. Ponadto zawiera witaminę C, skuteczny antyoksydant, który zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym komórek. Istnieją nawet pewne dowody na to, że czosnek może pomóc chronić przed niektórymi nowotworami, zwłaszcza w okrężnicy, jelitach i żołądka. Jednak potrzebne są więcej badań, zanim można ustalić, czy przyjmowanie czosnku rzeczywiście korzysta z samopoczucia.
4. Truskawki
Truskawki są pobłażliwym i zdrowym dodatkiem do każdej pożywnej diety. Zawierają nie tylko witaminę C budującą kolagen, ale także mangan, niezbędny minerał chroniący skórę przed starzeniem się. Zawierają również kwas ellagowy, skuteczny związek roślinny, który pomaga zapobiegać zmarszczkom i drobnym liniom poprzez blokowanie enzymów odpowiedzialnych za niszczenie kolagenu. Zapobiega to powstawaniu wyraźnych linii, nadając skórze młodzieńczy i żywy wygląd.
5. Brokuły
Brokuły są jednym z najlepszych produktów spożywczych na kolagen, ponieważ są bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Ponadto jego zawartość witaminy C odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu.
Ponadto brokuły są doskonałym źródłem potasu. Ten minerał pomaga rozluźnić naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Brokuły można spożywać na surowo, gotowane lub nawet mieszać z innymi warzywami i dipami, aby uzyskać pożywną przekąskę. Jest również doskonałym składnikiem zup i gulaszu i może być pieczony lub gotowany na parze, aby uzupełnić główny posiłek.