Są dobrym źródłem białka
Jeśli szukasz pożywnego źródła białka, jajka są idealną opcją. Nie tylko dostarczają dużo tego, ale są one również niskie w tłuszczach, które mogą pomóc utratę wagi wysiłków.Jedzenie dwóch jaj dziennie ma wiele zalet zdrowotnych. Jedzenie ich pomaga poczuć się pełniej przez dłuższy czas, zmniejszyć apetyt i przyczyniać się do mniejszego spożycia kilodżule w ciągu dnia. Ponadto są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy D.
Są dobrym źródłem choliny
Jajka są jednym z najlepszych dietetycznych źródeł choliny, z jednym dużym jajkiem zawierającym ponad 140 miligramy (z wyjątkiem żółtka)! Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym, ale wielu z nas jej brakuje w naszej diecie. Cholina pomaga mózgowi sprawnie pracować i może zapobiegać depresji lub utracie pamięci.
Są dobrym źródłem folianu
Jajka są doskonałym źródłem folianu, zapewniając ponad 30% dziennej zalecanej wartości. Folian, znany również jako witamina B9, jest niezbędnym składnikiem odżywczym organizm potrzebnym do zdrowego podziału komórek i pomaga chronić przed wadami wrodzonymi.
Są dobrym źródłem żelaza
Zawartość żelaza w jajach nie jest niska, z około 2 miligramów żelaza na 100 gram. Jedzenie jaj dla osób z niedoborem żelaza może skutecznie uzupełnić odżywianie i poprawić odporność.