Kofeina
Kofeina jest ożywiającym naturalnym stymulantem znajdującym się w kawie, herbacie, czekoladzie, niektórych napojach napojowych i napojach energetycznych. Podczas gdy kofeina może powodować tymczasowy wzrost ciśnienia krwi po spożyciu, efekt ten jest tymczasowy i nie trwa długo.Kofeina działa w celu podniesienia ciśnienia krwi poprzez dokręcenie i zwężenie mięśni tętnic, co jest znane jako zwężenie naczyń.Ale nie zdarza się to często i trwa tylko kilka godzin. Zwykłi pijacy kawy mogą rozwinąć na to odporność, dzięki czemu nie doświadczają nieoczekiwanego wzrostu ciśnienia krwi, kiedy mają filiżankę joe.
Związki bioaktywne
Wiele osób cieszy się aromatem i szczytem kofeiny, który zapewnia gorąca filiżanka kawy. Ale podczas gdy kawa jest powszechnie smakowana, istnieje pewne kontrowersje co do tego, czy jest ona korzystna dla nas.Może to być spowodowane związkami bioaktywnymi w kawie, które mają korzystny wpływ na naczynia krwionośne i zdrowie serca. Dlatego rozważając, czy kawa jest dla nas bezpieczna do picia, należy wziąć pod uwagę spożywaną ilość. Podczas gdy niektóre badania powiązały kawę z nadciśnieniem tętniczym, najnowsze dowody sugerują, że picie 3 lub 4 filiżanek kawy dziennie nie ma negatywnego wpływu, a nawet korzystnego wpływu.
Zalecenie
Kawa jest napojem pochodzącym z prażonych nasion owoców znanych jako wiśnia kawowa, która po dojrzałości staje się czerwona. Owoce te zawierają kofeinę i inne związki. Jednakże wpływ picia kawy na ciśnienie krwi jest nadal niepewny. Większość lekarzy zaleca pacjentom, aby powstrzymać się od kawy, aż ich ciśnienie krwi zostanie sprawdzone.Kofeina nie jest jedynym związkiem w kawie, który podnosi ciśnienie krwi, ale z pewnością ma najbardziej zauważalny efekt. Inne pierwiastki takie jak kwas chlorogenowy i kwas ferulowy również przyczyniają się do tego wzrostu.